CHUDAN


Chudan-waza is de tussenliggende basis middengroep. Deze groep kent 13 kata en is erg interessant. Chudan verdiept je bewustzijn op je inzichten, vaardigheden en strategisch besef.

In deze groep is het niet alleen de Uchidachi die benadert maar in een aantal kata lopen de Uchidachi en de Shidachi gelijktijdig naar elkaar toe. In dat geval start de Uchidachi altijd het eerst. Na 2 of 3 stappen komt dan de Shidachi. Dit gelijktijdig benaderen geeft een extra verdieping aan de timing. In de oude Koryu versie neemt de snelheid van het (verzonken)lopen van de Uchidachi sterk toe en op het laatste moment neemt de snelheid (in 2-3 stappen) bedachtzaam af en komt men tot actie of kamai. Deze aspecten van de loopwijze zien we ook bij de Koryu-versie van het Shinto Ryu Ken-Jitsu, waarover in dat hoofdstuk meer.

 

Ook met name de toegepaste varianten(Jo) op de Kihon verdiept in Chudan-waza het besef van onbegrensde mogelijkheden. De uitvoering is meer dynamisch, meer fysiek-mentaal en in technisch opzicht een grotere uitdaging. Als de beoefenaar in staat blijkt de groepen Omote en Chudan zich goed eigen te maken en te beheersen, is de kans groot dat er echte passie en toewijding voor deze krijgskunst ontstaat.


Ook hier gebruiken wij in de weergave van deze groep Chudan authentieke beelden (eind 60er jaren) van Shimizu en Kuroda. Aan deze beelden kun je zien hoe de uitvoering van de kata bedoeld is.

 

 

 

◄ 1.  Ichi Riki

           (orr. Ito)

 

 

 

◄ 3. Midare dome

 

 

 

◄ 5. Ushiro zue

        go

 

 

 

◄ 7. Kengome

 

 

 

◄ 9. Shin shin

 

 

 

◄ 11. Yokogeri

          dome

 

 

 

◄ 13. Seigan

 

 

 

◄ 2.  Oshi zume

 

 

 

◄ 4. Ushiro zue

         zen

 

 

 

◄ 6. Taisha

 

 

 

◄ 8. Kirikake

 

 

 

◄ 10. Rai uchi

 

 

 

◄ 12. Harai domeHieronder nog enkele foto-voorbeelden van zelfverdediging en enkele kata uit Chudan-waza uitgevoerd door Shimizu Takaji net na de oorlog. Het betrof een demonstratie in een park te Tokyo 1948 voor de Tokyo Metropolitan Police Department.


Midare dome Shimizu Takaji 1948


Rai uchi Shimizu Takaji 1948

Ushirozue go Shimizu Takaji 1948


Yokogeridome Shimizu Takaji 1948

Shin shin Shimizu Takaji 1948


Seigan Shimizu Takaji 1948