Martin Gravestijn

22-3-1937 / 09-08-2011

Shimizu Takaji

1896 / 1978

Shiraishi Hanjirō

1842 / 1927


Martin Gravestijn.

Een groot budoka is heengegaan. Groot, omdat hij zich uitdrukkelijk met oprechte bescheidenheid van anderen onderscheidde door zichzelf "klein te houden". In zijn leven beoefende hij 16 budosystemen waarvan hij er van twaalf, 5e dan of hoger was! Geen westerse diploma's maar allemaal door de Japanse overheid erkende documenten met zelfs 3 maal een Menkio! (Een Menkio is een life-time licentie met het recht om een systeem t/m de hoogste graad te mogen doorgeven en te gradueren. Dit uitzonderlijke systeem gaat terug tot de 8e eeuw)

    vlnr: Kallenbach, Royama, Okura, Gravestijn. OYAMA-Dojo Tokyo 1967
vlnr: Kallenbach, Royama, Okura, Gravestijn. OYAMA-Dojo Tokyo 1967

Martin Gravestijn, die vanaf 1951 te Amsterdam met Judo begon en vanaf begin jaren '60 toegewijd leerling van Jon Bluming Shihan, in het Karate, vertrok half jaren '60 met Jan Kallenbach naar Japan om daar te gaan trainen bij de legendarische Mas. Oyama die de oprichter van het wereld befaamde Kyokushin-karate was. (In een van Mas. Oyama's beroemde boeken "What is Karate", is Martin Gravestijn op foto's te zien). Na even door ziekte (te snel 20 kilo afgevallen) terug geweest te zijn in Nederland, vertrok Martin Gravestijn opnieuw naar Japan maar nu voor vele jaren. Hij trainde onder meer Judo in de Kodokan.

Via Donn Dreager Shihan kreeg hij als uitzondering toegang tot de -op dat moment- voor westerlingen afgeschermde systemen. Hij was leerling van Sakurakoji Shihan (rechts) van de Dai Nihon Kobukai in het Itosu-Ryu karate en oa. Iai-Jitsu (Muso-Jikiden-Ryu) en Bo-Jitsu. Diverse andere bekende leraren waren o.a Shimizu Shihan van de Shindo Muso Ryu Jodo (onder) waar hij naast het leermeesterschap Jodo (Menkio) ook het leermeesterschap op oa. Tanjo -en KeeboJitsu en Ken-Jitsu behaalde.

 

 

 

Foto onder;

Staand vlnr: Phil Relnick, Quinten Chambers, Charles Eater en Kobayashi.

Zittend vlnr: Donn Dreager, Shimizu Takaji, Martin Gravestijn en Nobulo Relnick.

Tokyo. RENBUKAN April 1968.
Tokyo. RENBUKAN April 1968.

Bij Dr. Hatsumi Shihan verkreeg hij tevens een Menkio op het gehele systeem(!) waaronder Bo-Jitsu, Han-bo-Jitsu enz. Van Kaminoda Shihan leerde hij o.a. de meer bekende systemen uit het Iai-do. Ook trainde hij met Chambers Shihan, Relnick Shihan en vele andere grootmeesters. Kortom, het is teveel om in het kort op te kunnen noemen. Tijdens zijn verblijf in Japan en daarna heeft Martin Gravestijn werkelijk gedaan waar anderen alleen maar gezwollen over kunnen praten. Een bijzonderheid is dat hij als niet- Aziaat(!) assistent leraar werd aan de Japanse Politieacademie te Tokyo. Hij keerde -inmiddels gehuwd- mede op verzoek van het Ministerie van BiZa, terug naar Nederland om te gaan werken bij de ME-school voor de Gemeentepolitie te Woensdrecht (tegenwoordig Politie academie). Tijdens zijn werkperiode van 1-1-1972 tot 1-4-1999 ontwikkelde hij voor de Nederlandse politie een veelheid van diverse technieken en strategieën. Hij trainde de ME, (Mobiele Eenheden of Oproerpolitie) Arrestatieteams, AE, de voormalige Spoorwegpolitie, VAG, Luchtmacht en vele andere doelgroepen binnen de overheid. Vele duizenden politiemensen hebben met zijn vaardigheden en wetenschap kennis te mogen maken en velen herinneren zich zijn gevleugelde uitspraak: "Blijven Kijken !".

Een man die van vele markten thuis was en niet alleen in het Budo. In het landelijke hobbyblad "Aquarium" werden zijn met regelmaat ingezonden artikelen altijd gretig gelezen. Hij hield zich in zijn vrije uren ook nog eens bezig met tekenen, fotografie, animatie 8mm film, kalligrafie, airbrush, houtbewerking, tuinieren, wijn maken (niet drinken, maar weggeven), muziek luisteren en beoefenen op de Piano, Orgel en Trompet. Met zijn verdiepte kennis van en interesse voor Astrologie, Numerologie en Grafologie wist hij vele mensen oneindig te boeien.

Jodo weekend half 90er jaren
Jodo weekend half 90er jaren

 

Martin Gravestijn Shihan, een man voor wie niets te veel was, is nu overleden. Een man die voor zijn leerlingen door het vuur ging. Een man die hard was voor een ander maar vooral hard voor zichzelf. Martin Gravestijn Shihan, bedankt dat u er altijd voor ons was, vooral op de momenten die telden...