OMOTE


Omote is de hoofdgroep en vormt samen met Chudan-waza basis van het Shindo Muso Ryu Jodo. Deze 12 kata vormen een eerste aanzet en zijn de basis voor alle volgende groepen. Het hoofddoel is het eigen maken van de technieken, afstanden tot elkaar (ma-ai), juiste timing en kime. Deze 12 kata vormen de eerste aanzet voor alle volgende groepen. In Omote starten alle kata (uitgezonderd Sakan en Ukan) steeds met een ander Kamai. De laatste kata van deze groep (Hosoi Michi) is een introductie/opstap naar de volgende groep: Chudan-waza. In Hosoi Michi benaderen de Uchidachi en Shidachi elkaar nu voor het eerst gelijktijdig. In de groep Chudan-waza gebeurt dit vijf maal.

In de weergave van deze groep Omote gebruiken wij de authentieke beelden (eind 60er jaren) van Shimizu en Kuroda. Aan deze beelden kun je zien hoe het tempo en de uitvoering van de kata bedoeld is.

1.   Tachi-Otoshi

2.   Tsuba-Wari

3.   Tsuki-Zue

4.   Hissage

5.   Sakan

6.   Ukan

7.   Kasumi

8.   Monomi

9.   Kasa-no-Shita

10. Ichi-Rei

11. Neya-no-Uchi

12. Hosoi-Michi


Chudan


Chudan is de basis middengroep. Deze groep kent 13 kata en is erg interessant. Chudan verdiept je bewustzijn op je inzichten, vaardigheden en strategisch besef. In deze groep is het niet alleen de Uchidachi die benadert maar in een aantal kata lopen de Uchidachi en de Shidachi gelijktijdig naar elkaar toe. In dat geval start de Uchidachi altijd het eerst. Na 2 of 3 stappen komt dan de Shidachi. Dit gelijktijdig benaderen geeft een extra verdieping aan de Ma-ai en timing. In de oude Koryu versie neemt de snelheid van het (verzonken)lopen van de Uchidachi sterk toe en op het laatste moment neemt de snelheid (in 2-3 stappen) bedachtzaam af en komt men tot actie of kamai. Deze aspecten van de loopwijze zien we ook bij de Koryu-versie van het Shinto Ryu Ken-Jitsu, waarover in dat hoofdstuk meer.

 

Ook met name de toegepaste varianten(Jo) op de Kihon verdiept in Chudan-waza het besef van onbegrensde mogelijkheden. De uitvoering is meer dynamisch, meer fysiek-mentaal en in technisch opzicht een grotere uitdaging. Als de beoefenaar in staat blijkt de groepen Omote en Chudan zich goed eigen te maken en te beheersen, is de kans groot dat er echte passie en toewijding voor deze krijgskunst ontstaat.

n de weergave van deze groep Chudan gebruiken wij de authentieke beelden (eind 60er jaren) van Shimizu en Kuroda. Aan deze beelden kun je zien hoe het tempo en de uitvoering van de kata bedoeld is.

1.   Ichi Riki (Ito)

2.   Oshi Zume

3.   Midare Dome

4.   Ushiro Zue zen

5.   Ushiro Zue go

6.   Taisha

7.   Kengome

8.   Kirikkake

9.   Shin Shin

10. Rai Uchi

11. Yoko Geri Dome

12. Harai Dome

13. Seigan